سیم کشی ساختمان - برق کشی

سیم کشی ساختمان و آشنایی با اصول آن

سیم کشی ساختمان (برق کشی) و نکات مهم آن

سیم کشی ساختمان یا برق کشی یکی از مهم ترین و حساس ترین مراحل ساخت ساختمان می باشد که این کار به عهده برق کار بوده که باید با رعایت تمام نکات و فنون اصول برق کشی آشنا باشد.

زیرا سیم کشی اشتباه به هر دلیلی خسارت های جانی و مالی را به همراه دارد و لازمه اصلی سیم کشی مهارت به تمام تکنیک ها و رعایت تمام مقررات ملی (نشریه های مربوط به آن اعم از نشریه ۱۱۰ و مبحث ۱۳) ساختمان می باشد.

همزمان با آغاز پروژه کار ساخت و ساز ساختمان سیم کشی برق هم شروع شده که موجب تکمیل تر شدن مراحل مختلف پروژه می شود.

امروزه با پیشرفت در همه عرصه ها ساختمان سازی هم در حال پیشرفت و توسعه می باشد که برای رسیدن به نتیجه مطلوب و رضایت مشتریان باید تمام تکنولوژی را در همه مراحل به کار برد.

برق کشی کشی ساختمان تنها به سیم کشی و روشن شدن لامپ ها محدود نمی شود در حال حاضر با توجه به استفاده از نور در دکوراسیون داخلی منازل لازم است که برق کار با به روزترین تکنیک های مربوط به خدماتی نظیر نصب انواع آیفون ها، نصب کولر و سرویس آن، نصب درب های برقی، نصب و سیم کشی دستگاه های حفاظتی آشنا باشد.

نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که مهارت های مربوط به سیم کشی ساختمان به صورت تجربی به دست نمی آید به دلیل این که احتمال دارد شخصی تجربه چندین ساله به سیم کشی داشته باشد اما اطلاعاتی از قوانین و نکات مربوطه به آن نداشته باشد و بیشترین تاکید در زمان برق کاری ساختمان مطالعه و رعایت قواعد فنی می باشد.

اصول سیم کشی ساختمان به چه صورت است ؟

گروه عمران و معماری ریکو در این مقاله قصد دارد که شما را با اصول سیم کشی و تخصص کاری نیروهای خود آشنا سازد همچنین این اطمینان را می دهد که پاسخگوی سوالات شما در هر زمینه ای باشد برای ارتباط بیشتر و مشاوره می توانید با شماره 09124857625 تماس بگیرید.

توصیه گروه معماری ریکو به شما عزیزان این است که به هیچ عنوان اگر در زمینه برق و سیم کشی تخصصی ندارید خودتان وارد هیچ مرحله از کار نشوید از یک متخصص ماهر برای این کار کمک بگیرید زیرا عدم تخصص می تواند خسارات جانی و مالی به همراه داشته باشد.

اما ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که گروه معماری ریکو چه خدماتی را در زمینه سیم کشی ارائه می دهد ؟

مراحل سیم کشی ساختمان دارای مراحل متعددی بوده که هر مرحله از کار در زمان خاصی انجام می شود و نمی توان تمام کار به یک باره انجام داد. 

سیم کشی یا برق کشی ساختمان مرحله ای است کاملا تخصصی و سخت است که به شرح زیر می باشد :

طراحی نقشه سیم کشی

نقشه سیم کشی جزء اولین مرحله برای سیم کشی ساختمان می باشد که باید با توجه و دقت به استاندارد های سیم کشی انجام شود و همچنین پیش از طراحی و پیاده سازی نقشه سیم کشی ساختمان باید نوع سیم کشی توکار یا روکار نیز مشخصص گردد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.

تراز بندی

در این مرحله نحوه ی قرار گرفتن کلید و پریز با توجه به استاندارد های سیم کشی با دو سر سطوح انجام می شود.

کنده کاری

مجراهای سیم کشی ساختمان با استفاده از بتن کن و شیار زن در این بخش ایجاد شده تا راحت تر بتوان قوطی‌ها را جا گذاری کرد.

لوله گذاری و سیم کشی

لوله هایی که سیم را در داخل خود دارند در بخش های مشخص شده ی خود قرار می گیرند و بعد با توجه به قسمت های مختلف ساختمان و نحوه قرارگیری تجهیزات از سیم استفاده می شود.

نصب کلید و کلید و پریز

پس از انجام گچ کاری ساختمان با توجه به اصول و کارکرد صحیح کلید و پریز که تست شده است کلید و پریز نصب می شوند.

تعمیر سیم کشی ساختمان وعیب یابی آن به عهده چه کسی است ؟

نصب صحیح و اصولی در سیم کشی ساختمان ایمنی جانی و مالی را تضمین می کند
و کوچیک ترین اشتباه خطراتی را که به همراه داشته باشد که به فاجعه ای بزرگ تبدیل شود.
با گذشت زمان و بالا رفتن عمر ساختمان (حوادث طبیعی) موجب فرسودگی و اختلال در سیم کشی شود که نیازمند تعمیر است .
تیم ریکو با رعایت کلیه اصول و نکات به جهت عیب یابی و تعمیر سیم کشی ایمنی کامل را برای شما در محل زندگی و کارتان را فراهم می سازد. و این اطمینان را می دهد که با رعایت تمام اصول و نکات مقرراتی خطراتی چون اتصالی – برق گرفتگی  و آتش سوزی خاطرتان را آسوده کند.

نحوه سیم کشی ساختمان به چه صورت است؟

برای سیم کشی ساختمان ابتدا باید یکی از انواع سیم کشی که به دو روش برق کشی روکار و برق کشی توکار تقسیم می شود بسته به کاربرد استفاده شود.

برق کشی روکار

در این روش سیم کشی روکار سیم ها از روی گچ دیوار عبور داده می شود و قابل مشاهده است که برای پوشیده شدن سیم های برق و رعایت اصول ایمنی از داکت استفاده میشود.

برق کشی توکار

در این روش برخلاف روش روکار تمام سیم های برق از داخل دیوار ساختمان از زیر گچ و سیمان ها رد می شود و تفاوت آن با روش روکار این است که هیچ کدام یک از سیم ها دیده نمی شود.

اما سیم کشی روکار بهتر است یا توکار ؟

این مسئله شاید ذهتان را مشغول کند که کدام روش بهتر است ؟
سیم کشی برق برای مراکز اداری و تجاری که زیبایی اهمیت کمتری دارد از روش روکار که سیم ها عموما از درون داکت ها و از پای دیوار رد می شوند استفاده می شود. و روش توکار چون سیم ها در معرض نور افتاب یا رطوبت و ضربه نیستند از ایمنی بیشتری برخوردار است که در برق کشی ساختمان ها این روش به کار گرفته می شود. و لازم است که بدانید می توان از ترکیب دو روش روکار و توکار نیز در سیم کشی ساختمان استفاده کرد برای این کار می توانید از متخصصین گروه معماری ریکو کمک بگیرید.

داکت چست ؟ و چه کاربردی دارد ؟

داکت و کاربرد آن

روش های مختلفی برای پوشاندن کابلها و سیم های یک ساختمان وجود دارد. داکت دارای انواع مختلفی است که به شکل پلاستیک می باشد که معمولا افرادی که برق کشی و کابل کشی سیم های مختلف را دارند برای زیبا سازی و نظم دادن به سیستم کابل کشی در ساختمان به کار می برند و اندازه ی آن ها معمولا دو متری بوده و با قیمت های مختلفی در بازار موجود می باشد.

سیم کشی ساختمان از حساس ترین قسمت های ساخت و ساز می باشد که دارای نکات مختلفی بوده که باید زیر نظر افراد متخصص قرار گیرد در این مقاله ما قصد داریم که یکسری از استانداردها و نکات مربوط به اصول سیم کشی را به طور مختصر بیان کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.

انواع سیم در سیم کشی ساختمان

برای این که سیم کشی ساختمان به صورت اصولی انجام بگیرد باید حتما به نوع سیم که از نظر شماره و تعداد رشته باهم فرق دارند و با کارکردی متفاوت حتما در انتخاب آن دقت گردد که سیم های که در ساختمان معمولا استفاده می شود به شرح زیر می باشد :

نقش کابل در سیم کشی ساختمان

کابل ها بر اساس کابردی که دارند خیلی متنوع هستند به عنوان مثال اجزای تشکیل دهنده ی کابل های مخابراتی با کابل های مورد استفاده در صنعت برق کاملا متفاوت بوده و به شکل های مختلفی در بازار موجود می باشد. اما در کل کابل ها از دو قسمت هادی و عایق تشکیل شده است. 

هادی ها

از سیم مسی تقریبا خالص و انعطاف پذیری قابل قبول یا از الومینیوم (آلیاژ) مخصوص ساخته می شود. نکته : با توجه به مقدار و جریان عبوری  و کاربردهایی که در اندازه گوناگون و شکل های متفاوت درست می شوند.

عایق ها

عایق سیم ها و غلافی که روی کابل قرار می‌گیرد، از جنس پلاستیک PVC (پلی وینیل کلراید) است. این عایق ها بر اساس شرایط کاری و محیطی و نوع مصرفی که دارند از استحکام مکانیکی و مشخصه الکتریکی لازم برخوردار می باشند.

نکات مهم در انتخاب کابل :

هر کابلی با سطح مقطع معین قادر به انتقال جریان مشخص می باشد که اگر از آن حد بیشتر گردد ، باعث کوتاه شدن عمر و یا سوختن کابل و بروز حوادثی خواهد شد. پس حتما در طراحی یک شبکه باید سه اصل زیر رعایت شود :

شرایط نصب و قرار کابل های برق به این صورت است که کابل های با عایق و غلاف پلاستیکی را نباید هیچگاه در درجه حرارت زیر ۵- درجه سانتیگراد نصب و کابل کشی کرد. در صورت اجبار ، قرقره کابل باید چند روز قبل از نصب در محیط گرمی حدود ۲۰ درجه سانتیگراد انبار شود. در هنگام کابل کشی شعاع خمش کابلهای پلاستیکی نباید از ۱۵ برابر قطر خارجی کابل کوچکتر باشد. اما در انتهای کابل می‌توان شعاع خمش در موارد خاص با رعایت اصول فنی تا نصف مقدار فوق کاهش داد.

هنگامی که کشیدن کابل توسط دستگاه انجام می گیرد باید مواظب بود که نیروی کششی وارده به کابل از مقادیر مجاز بیشتر نشود، برای دفن در خاک باید گودالی به عمق ۷۰ سانتیمتر حفر کرد و کابل را در این گودال در خاک نرم (الک شده) به ارتفاع ۲۰ سانتیمتر قرار داد. روی آن را آجر (و بر روی آجر) خاک معمولی ریخت. این عمل سبب می‌شود که از فشار طبقات خاک بر روی کابل و تغییر شکل آن جلوگیری به عمل آید و همچنین در موقع کندن زمین با بیل و کلنگ صدمه‌ای به کابل وارد نیاید.

استاندارد فاصله ها در سیم کشی ساختمان

سیم کشی ساختمان و استاندارد فاصله ها

در مقررات ملی به طور کامل و مفصل برا اساس اصول مهندسی کلیه استانداردها و مقررات ارائه و بحث شده است که شخص متخصص را موظف به رعایت این نکات می کند.
استانداردهای سیم کشی ساختمان، در مواردی همانند فاصله ها، قطر سیم ها و ظرفیت فیوزها رعایت نکاتی را به همراه دارند که در بحث سیم کشی و برق کاری، حتما می بایست یک سری فاصله به عنوان فاصله استاندارد رعایت گردند.
این فواصل به شرح زیر می باشند:

استاندارد سطح مقطع سیم ها در برقکاری و سیم کشی ساختمان
استاندارد ظرفیت فیوزها در سیم کشی ساختمان

فیوز برق یکی از مهم ترین قسمت ها در هر مدار الکترونیکی می باشد که به منظور حفاظت تاسیسات روشنایی ، برق صنعتی ، سیم و کابل و …. در مکان های مختلف ساختمان، با مصارف گوناگونی به کار می روند. در امر سیم کشی ساختمان می بایست دقت شود که از فیوز با ظرفیت مناسب برای آن بخش استفاده شود.

ظرفیت فیوزها به صورت خلاصه عبارتند از:
ممکن است که این سوال برایتان پیش بیاید که مبانی سیم کشی ساختمان چقدر پیچیده است ؟

سیم کشی را درکل نمی توان پیچیده نامید زیرا دارای نکاتی نهفته است که می تواند موجب تحول در اساس برق کاری شود و همیشه تاکید اصلی برای برق کشی، انجام کاربر اساس “نقشه مهندسی” می باشد که نقشه در اولویت می باشد. در مرحله بعد با توجه به قوانین موجود می توان عمل کرد.

برخی این قوانین نیز عبارتند از :
ارتفاع تمام کلیدهای روشنایی : ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتی متر
ارتفاع پریز در آشپزخانه ۶۰ و ۱۲۰ سانتی متر
ارتفاع پریز در حمام ۱۲۰ سانتی متر
ارتفاع کلید کولر ۱۳۰ سانتی متر
کلید ها باید در ساختمان به وسیله لیزر یا شلنگ تراز لول شوند.

سیم کشی ساختمان، از جمله خدمات بسیار حساس ساختمانی است و در حقیقت نکات مختلفی می بایست در این زمینه مدنظر متخصصین قرار گیردکه مهم ترین نکات، رعایت استانداردها می باشد استانداردهای سیم کشی ساختمان، به صراحت در مواردی همانند فاصله ها، قطر سیم ها و ظرفیت فیوزها نکاتی را بیان می دارند.
توجه به جای گرفتن اسباب و اثاثیه در سیم کشی ساختمان از جمله نکات بسیار مهمی که می بایست در امر سیم کشی ساختمان، مدنظر متخصصان مربوطه قرار گیرد، جای گیری اسباب و اثاثیه است. در واقع یک برق کار ماهر، می بایست جایگاه کلیه وسایل برقی را در ذهن خود مدنظر داشته باشد.

از جمله جایگاه ها، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
۱- جایگاه لباس شویی در آشپزخانه
۲- جایگاه پکیج در آشپزخانه
۳- جایگاه یخچال در آشپزخانه
۴- جایگاه گاز در آشپزخانه

لازم است بدانید که برخی جایگاه ها، با توجه به پلان از قبل مشخص نیستند. در این چنین مواردی، می توانید با توجه به سلیقه و یا نظر کارفرما جایگاه ها را در نظر بگیرید.

مکان هایی که باید مشخص شوند (جهت قرار دادن پریزها) :
مکان قرار گیری لباس شویی
مکان پکیج (در صورت دارا بودن)
مکان یخچال
مکان اجاق گاز
بقیه ی مکان ها می تواند طبق نقشه ساختمان و یا به سلیقه برقکار پریز کار گذاشته شود.

نکات مهم که واجب است بدانید

  • پریزهای مختص لباسشویی و اجاق باید در ارتفاع پایین نصب شوند.
  • از پریز اجاق باید یک برق (فاز و نول) به صورت مستقیم برای هود کشیده شود.
  • یک پریز تلفن و همچنین یک پریز برق نیز باید در قسمت اوپن و روی دیوار قرار داده شود.
  • کلید سقفی آشپزخانه باید نزدیک ورودی آن باشد.
  • در اطراف ظرفشویی نباید هیچ پریزی نصب نمود.
  • معمولا در آرک آشپزخانه چراغ های هالوژن تعبیه می شود با یک کلید مجزا. (فیوز خط آشپزخانه ۱۶ آمپر باشد.)

“نکات مهمی که معمولا ناظرین برق ساختمان به عنوان ایراد در صورتجلسه ها می نویسند”

اشتباهات مرسوم در اجرای تاسیسات برقی ساختمان

(نقل از جلد ششم درسنامه جامع آزمون کارشناسی رسمی دادگستری، تاسیسات برقی) 

چاه ارت چیست و چگونه کار می کند؟
اجرای چاه ارت استاندارد

چاه ارت(earth) در مفهوم به معنی زمین است که نام دیگر آن سیستم اتصال زمین است. که وظیفه آن وصل کردن هر گونه جریان الکتریکی به زمین بوده و برای جلوگیری از برق گرفتی به کار برده می شود. چاله ای است به صورت عمقی در زمين حفر كرده تا جايی كه به رطوبت نسبی خاك برسد و داخل آن از صفحه مسی که به وسیله سیم مسی به صفحه جوش خورده استفاده می شود.

انواع چاه ارت

چاه ارت عمقی : در این نوع به طور معمول یک چاه با عمق زیاد حفر می شود و سیستم ارتینگ پیاده زیادی شده که باید امکان حفاری چاه با عمق زیاد را داشته باشیم. 

چاه ارت سطحی : معمولا تا عمق 80 سانتی متر قابل انجام می باشد و کاربرد اصلی آن زمانی است که ما نمی توانیم چاه به عمق وسیعی حفاری کنیم.

علت استفاده از چاه ارت

1 ـ حفاظت و ایمنی جان انسان
2 ـ حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
3 ـ فراهم آوردن شرایط ایده‌ال جهت کار
4 ـ جلوگیری از ولتاژ تماس
5 ـ حذف ولتاژ اضافی
6 ـ جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه

یکی از نکات مهم در حفر چاه ارت این است که شرایط مختلف باید سنجیده شود به عنوان مثال : چاه حتما باید با عمق و مکان مناسب حفر شود یک عمق با اندازه 50 سانت از چاه تا پای دکل برای ایجاد مسیر سیم چاه ارت تا برقگیر روی دکل ایجاد گردد.

همه چیز درباره ی سیستم ارتینگ : کلید نشتی جریان (محافظ جان)

نحوه ی کار کردن چاه ارت چگونه است ؟

در مرحله اول ما باید بدانیم

1. مقاومت اهمی چاه ارت چقدر است ؟ مقاومت چاه ارت در ساختمان های مسکونی معمولا زیر 5 اهم می باشد. هر چه این عدد کوچک تر باشد ایده آل تر ( خصوصا برای کارخانه ها تاسیسات بزرگ ) است .

بدن انسان با توجه به ویژگیهای فردی و شرایط فیزیکی و بیولوژیکی در افراد مختلف گوناگون است. (مرد یا زن بودن، بزرگ یا کوچک بودن) اما بطور معمول این مقاومت 5 اهم می باشد.
البته توقع ما از ایجاد چاه ارت بدست آوردن مقاومت پائین در حد زیر دو اهم می باشد.

(مطابق مبحث 13 نظام مهندسی و دستورالعمل های وزارت کار)

2. عمق چاه ارت چقدر باشد ؟ عمق چاه ارت به نوع خاک و البته رطوبت خاک بستگی دارد .
معمولا عمق چاه ارت بین 4 تا 8 متر و با قطر 80 سانتی متر متغیر می باشد .(بطور كلی عمق 6 مترو قطر حدود 80 سانتيمتر براي حفر چاه پيشنهاد می گردد.)

3. سیم مسی استفاده شده در چاه ارت باید چند باشد ؟ سیم مسی استفاده شده در چاه ارت باید نمره هفتاد یا بیشتر باشد تا مقاومت آن کمتر شود. ( قطر بیشتر = مقاومت کمتر )

به طور کلی احداث چاه ارت نیاز به دانش تخصصی خاصی ندارد اما اگر اطلاعات لازم و تجهیزات مورد نیاز را نداشته باشید احداث چاه ارت می تواند بی نتیجه باشد . یعنی اگر مقاومت زمین زیاد و جنس مصالح و مواد استفاده شده مرغوبیت کافی را نداشته باشند عملا چاه ارت بی معنی خواهد بود .

هنگامی که دستگاه الکتریکی به چاه ارت وصل باشد و شخصی به طور اتفاقی با بدنه دستگاه در تماس قرار بگیرد و وقتی که جریان به وجود آمده در سطح دستگاه الکتریکی جریان می تواند از بدن فرد یا از طریق چاه ارت مسیر خودش را بپیماید و به محل تولید (مسیر برگشت) خود باز گردد.
جریان الکتریکی تمایل دارد مسیری را بپیماید که مقاومت پائینی داشته باشد ترجیح می دهد به جای عبور از بدن فرد که دارای مقاومت 5 اهم می باشد مسیر خود را عوض کرده و از چاه ارت که مقاومتی در حدود زیر دو اهم دارد عبور نماید. و فرد در برابر خطر برق گرفتگی حفاظت می شود.

نتیجه گیری

استفاده از تجهیزات مناسب استاندارد و با کیفیت هزینه بالایی دارد اما هر چه این تجهیزات کیفیت مناسبی استانداردهای ایمنی بیشتری داشته باشد احتمال خرابی آن ها از نظر فرسودگی، پارگی، اتصالی، برق گرفتگی، آتش سوزی و هزینه تعمیرات کاهش می‌یابد. همچنین در مصرف برق نیز صرفه‌جویی خواهد شد. پس سیم کشی ساختمان کاملا امری تخصصی که لازمه اجرای آن نیازمند به نیرویی ماهر است . همچنين پس از سيم كشی نیازاست کابل و علامت گذاری سیم‌ها توسط کارشناسان تاسیسات مربوط تست شوند. باید درستی و کامل بودن مراحل سیم کشی ساختمان را بررسی و عیوب احتمالی را به‌طور کامل برطرف کرد.

گروه معماری ریکو این اطمینان را به شما همه عزیزان می دهد که خدمات خود را به بهترین نحو و با مناسب ترین قیمت ارائه دهد، جهت مشاوره با تیم ریکو می توانید با شماره 09124857625 تماس بگیرید.

تیم ریکو در خدمت شماست​

جهت مشاوره حضوری و راهنمایی بیشتر با شماره (۰۹۱۲۴۸۵۷۶۲۵) در تماس باشید.​
تماس با ما

به اشتراک بگذارید :

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn
Telegram
3.7/5 - (6 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top
تماس تلفنی با ما