اجرای سیستم آتش نشانی
اجرای آتش نشانی و اخذ تاییدیه
اجرای سیستم آتش نشانی که با توجه به سخت گیری شهرداری می توان گفت برای اکثر ساختمان ها در جواز اجرا حداقل سیستم نیمه آتش نشانی با رعایت دستور العمل های آتش نشانی ضروری شده که جهت اخذ پایان کار نیاز به این سیستم می باشد، همچنین ساختمان های تجاری و مغازه ها جهت تفکیک شدن و چند باب شدن نیاز به اجرا سیستم اطفا و اعلان حریق دارند .
اخذ تاییدیه آتش نشانی چیست؟
اخذ تاییدیه آتش نشانی برای پایان کار در واقع رعایت قوانین و مقررات ایمنی ساختمان و آتش نشانی می باشد. تاییدیه آتش نشانی جزئی از دغدغه های کارفرمایان محترم پروژه های ساختمانی می باشد، که با توجه به ضوابط جدید سازمان آتش نشانی ، جلوگیری از بروز مشکلات ایمنی برای مالکین، تسریع در روند پیگیری امور و کاهش هزینه های ساختمان وجود یک مشاور آتش نشانی از لیست شرکت های مورد تایید سازمان آتش نشانی ضروری می باشد. منظور از اخذ تاییدیه از سازمان آتش نشانی رعایت نمودن کلیه ضوابط و دستورالعمل های ایمنی سازمان آتش نشانی بوده، که کارفرمایان محترم با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک جهت گرفتن دستورالعمل های صادره از سوی سازمان آتش نشانی با بررسی دقیق آن و با مشاوره شرکت های مشاور آتشنشانی از روند و چگونگی اجرای این دستورالعمل های آتش نشانی تهران آگاه شده تا بتوانند به صورت دقیق ضوابط ایمنی آتش نشانی را اجرا کنند.
در ادامه با برخی از تعاریف ذکر شده در مجموعه ضوابط و مقررات ایمنی آتش نشانی آشنا می شوید :
آشنایی با مجموعه ضوابط و مقررات ایمنی آتش نشانی
بر اساس قوانین موجود در شهرسازی شهر تهران ، ساختمان هایی که ارتفاع آنها بیشتر از 23 متر از کف خیابان تا کف آخرین طبقه باشد که شامل ساختمان های ( تجاری ، اداری ، مسکونی .. ) که دارای بار حریق وسیعی دارند باید در زمان اخذ پایان کار ساختمان خود از شهرداری گواهینامه تاییدیه ایمنی آتش نشانی تهران را کسب نمایند که شمال رعایت نمودن ضوابط ایمنی، معماری، اعلام حریق، اطفاء حریق می باشد. لازم است که بدانید جهت تاییده نهایی اخذ پایان کار رعایت کردن کلیه ضوابط تعیین شده الزامی می باشد. در صورت رعایت کلیه ضوابط پروژه توسط کارشناس بازرسی سازمان آتش نشانی تایید شده و نسبت به صدور تاییدیه اقدام میگردد.
با توجه مطالب فوق و ارزش بالای رعایت ایمنی وجود یک مشاور اتش نشانی با اطلاعات دقیق و آشنا به مقررات بروز ایمنی آتش نشانی، جهت اجرای صحیح سیستم های آتش نشانی و مشاوره آتش نشانی جهت اخذ پایان کار آتش نشانی ساختمان ضروری است.
چگونه یک متخصص حرفهای برای اجرای تاسیسات آتش نشانی پیدا کنیم؟
گروه معماری ریکو با سابقه درخشان و در اختیار داشتن کارشناسان و مهندسین حرفه ای و ذی صلاح نظام مهندسی با تجربه در این زمینه با انجام پیگیری های مداوم جهت پیشبرد هرچه سریع تر پرونده ها در سازمان آتش نشانی به ارائه خدماتی مطمئن که مورد تائید سازمان قرار خواهد گرفت موجب آرامش خطر عزیزان خواهد شد.
با ما در تماس باشید : 09124857625
مراحل و مدارک مورد نیاز برای اخذ تاییده و اجرای آتش نشانی
مدارک مورد نیاز مالک جهت مراجعه به شرکت های مجری
- اصل و کپی سند مالکیت
- اصل و کپی کارت ملی
- نقشه های فاز 1
- فیش پرداخت عوارض
- تنظیم قرارداد مشاوره با شرکت مجری
- دریافت فرم تعیین شرکت مجری ممهور به مهر و امضاء مدیر عامل شرکت
- حتمأ باید در فرم تعیین شرکت مجری طبق دستورالعمل، فعالیت شرکت در خصوص آن پرونده توسط شرکت علامت گذاری شود.
- بعد از دریافت فرم، مالک به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کرده و با ثبت فرم مذکور، شرکت مشاور خود را مشخص و اعلام می نماید، در نتیجه دسترسی شرکت بر روی پرونده باز خواهد شد و کارها مطابق روال قانونی انجام میگردد.
- بعد از انجام این فرایند شرکت مشاور مکلف و متعهد است اجراء کار پروژه را مطابق با مقررات پیش برده و در زمان های معین گزارش کار را به سازمان ارائه دهد.
نکات اجرایی لازم برای اجرای آتش نشانی
*نکته1: شرکت هایی مجاز به این فرایند هستند که در لیست شرکت های صلاحیت شده سازمان آتش نشانی از جمله ایمنی در معماری، سیستم های کشف اعلام حریق، سیستم های اطفاء حریق، سیستم های تهویه و اگزاست فن برای آنها تایید شده باشد. سایر شرکت ها فعالیت آن ها فقط برای پوشش اسکلت فلزی و برخی فقط سیستم تهویه و اگزاست فن مجاز گردیده که حوزه فعالیت آن ها در همان مورد است.
*نکته2 : مالکین محترم در انتخاب شرکت مشاور از طریق لیست سازمان آتش نشانی حتمأ این موارد را در نظر داشته باشند که شرکتی که عقد قرارداد می نمایند حتمأ در دسترسی به 4 گزینه بالا از طرف سازمان مجاز شده باشد.
دریافت فرم تاییدیه آتش نشانی و اعلام نواقصی ایمنی
فرم تایید ایمنی آتش نشانی از طرف سازمان آتش نشانی به شهرداری ارسال می شود و با تکمیل شدن تمام فرایندها و بازدید های سازمان آتش نشانی از پروژه، چک لیست و فرم تهیه و توسط کارشناس سازمان مورد تایید قرار می گیرد و فرم نهایی ممهور به امضاء ریاست محترم پیشگیری به شهرداری ارسال و شهرداری پایان کار را صادر می نمایند. لازم به ذکر است ارسال این فرم توسط سیستم اتوماسیون سازمان آتش نشانی به شهرداری ارسال می گردد و دریافت این فرم به صورت دستی که تسلیم مالک گردد مجاز نمی باشد و در تمام فرایندها و بازدید های مدیریتی فقط شماره اتوماسیون این فرم به مالک ارائه می گردد که با دریافت این شماره اتوماسیون مالک مطمئن می شود مراحل تایید سازمان آتش نشانی به پایان رسیده و بعد از 48 ساعت اصل فرم پیرو همان شماره به شهرداری ارسال می گردد. سپس به شهرداری مراجعه کرده و تمامی مراحل اداری را تا دریافت برگه پایان کار و گواهی بهره برداری از ساختمان ادامه می دهد.
مشاوره بازسازی و نوسازی ساختمان های کلنگی در تهران
گروه متخصص معماری ریکو جهت اجرای تاسیسات آتش نشانی چه خدماتی ارائه میدهند؟
- خدمات مشاوره و طراحیهای لازم در زمینه تاسیسات و سیستمهای آتش نشانی در ساختمانها
- اجرای سیستم آتش نشانی ساختمان (اطفاء حریق)
- اجرای سیستم آتش نشانی به روش خشک
- اجرای سیستم آتش نشانی به روشتر
- اجرای سیستم آتش نشانی مرکب (تر و خشک)
- نصب فایر باکس
- اجرای لوله کشی اسپرینکلر (آب فشان)
- نصب بوستر پمپ آتش نشانی
- نصب انواع کپسولهای آتش نشانی
- خدمات شارژ انواع کپسولهای آتش نشانی و تعویض
- قطعات کپسول در صورت خرابی
- اجرای لوله کشی سیستمهای آتش نشانی ساختمان
- خدمات تعمیر و نگهداری تمامی سیستمهای اعلام و اطفاء حریق
هزینه اجرای سیستمهای اعلام و اطفای حریق چقدر است؟
هزینه اجرای تاسیسات آتش نشانی بسته به اینکه از چه نوع سیستم اطفاء حریقی استفاده کنید متفاوت خواهد بود. همچنین متراژ ساختمان، کاربری ساختمان (مسکونی تجاری و یا صنعتی) و تعداد طبقات همگی بر روی نوع تاسیسات آتشنشانی و در نتیجه قیمت تمام شده برای اجرای تاسیسات آتش نشانی در ساختمان اثرگذار می باشد.
شبکه بارنده خودکار چیست ؟ (سیستم اسپرینکلر )
یکی از مهم ترین بخش های طراحی ساختمان ، تأمین ايمنی ساختمان در برابر آتش است. سیستم شبکه بارنده خودکار یا سیستم اسپرینکلر متشکل از منبع یا منابع تأمین آب، یک یا چند منطقه اسپرینکلر ، شیر کنترل اصلی و چیدمان لوله های متصل به اسپرینکلر ها می باشد. سیستم اسپرینکلر خودکار به منظور کشف و اطفاء یا کنترل حریق با عامل اطفایى آب بوده که اساساً عمل کنترل در این سیستم در مرحله اولیه رشد حریق انجام گرفته و ازاین جهت در جلوگیرى از بروز خسارات بعدى بسیار مؤثر است و صدمات آتش سوزى را به حداقل می رساند.
سیستم اسپرینکلر معمولاً کل ساختمان را تحت پوشش قرار میدهد. برخى اوقات مراجع ذی صلاح اجراى سیستم اسپرینکلر را فقط به منظور حفظ جان افراد و خروج ایمن متصرفین از ساختمان توصیه می نمایند و ممکن است فقط قسمت های محدودى که مورد نظر مراجع ذی صلاح است تحت پوشش سیستم اسپرینکلر قرار گیرند.
سیستم اطفای حریق اسپرینکلر ( Sprinkler ) چیست؟
سيستم اسپرينكلر قدمتی 200 ساله داشته و 70 سال است كه در بسياری از كشورها جزء ملزومات ايمنی ساختمان محسوب مي شود. طبق آمار جهانی ، بيش از 99 درصد آتش سوزی ها در ساختمان هاي دارای سيستم اسپرينكلر به تنهايی توسط اين سيستم كنترل شده است . خوشبختانه در كشور ما نيز اين مهم در حال گسترش بوده و در حال حاضر در بسياري از شهرهای بزرگ استفاده از اين سيستم طبق قوانين شهرداری ها اجباری مي باشد.
سيستم پاشش خودكار (Sprinkler System) يك سيستم محافظت در برابر حريق فعال (Active Protection System) می باشد كه از يك منبع آب، سيستم تامين فشار (پمپ)، لوله های توزيع كننده، اتصالات، شيرآلات و پاشنده ها (Sprinkler Head) تشكيل شده است.
وظيفه و نحوه عملكرد اسپرینکلر
وظيفه سيستم اسپرينكلر كنترل و جلوگيری از گسترش حريق در مراحل اوليه شكل گيری تا رسيدن نيروهای عمليات آتش نشانی می باشد. در سيستم اسپرينكلر ، پاشنده ها دارای حباب شيشه ای شامل مايع حساس به حرارت می باشند كه در مواجه با آتش به صورت مستقل شكسته شده و باعث پاشيده شدن آب روی آتش و كنترل آن می شوند.
موارد کاربرد سیستم اطفای حریق اسپرینکلر
- مجتمع های تجاری، اداری و تفریحی
- ساختمان ها و برج ها مسکونی
- پارکینگ های عمومی
- هتل ها و مراکز اقامتی
- بیمارستان ها و مراکز درمانی
- سالن های همایش و سینما
- انبارها
- پایانه های مسافری
آشنایی با انواع اسپرینکلر ها
اسپرینکلر بارنده : وسیله اطفاء یا کنترل حریق است و هنگامی که حباب شیشه ای حساس به حرارت آن تا دمای مشخصی گرم میشود، به صورت خودکار عمل کرده و آب را در منطقه تحت پوشش خود تخلیه می کند.
اسپرینکلر پایین زن : نوعی اسپرینکلر که جریان آب را به سمت پایین تخلیه میکند.
اسپرینکلر دیواری : نوعی اسپرینکلر که با دفلکتور خاص که توانایی تخلیه بخش عمده آب خود را بصورت نیم دایره و در جهت مخالف دیوار مجاور خود، دارد.
اسپرینکلر بالا زن : اسپرینکلری است که جریان آب را به سمت بالا تخلیه کرده و آب پس از برخورد به دفلکتور تغییر جهت داده و به سمت پایین زمین برمیگردد.
اسپرینکلر پوشش گسترده : نوعی اسپرینکلر اسپری کننده است که مساحتی بیشتر از انواع دیگر اسپرینکلرها را میتواند تحت پوشش خود قرار دهد.
اسپرینکلر پاسخ سریع : نوعی اسپرینکلر اسپری کننده که دارای حباب شیشه ای با نرخ پاسخ زمانی 50 متر بر ثانیه یا کمتر که سرعت عکس العمل بیشتری نسبت به اسپرینکلرهای پاسخ استاندارد دارد. استفاده از این نوع اسپرینکلر میتواند در بسیاری از موارد منجر به کاهش قابل توجه ناحیه طراحی و به دنبال آن آبدهی پمپ و حجم مخزن ذخیره خواهد شد.
اسپرینکلر مسکونی : نوعی اسپرینکلر پاسخ سریع است که دارای حباب شیشه ای با نرخ پاسخ زمانی 50 متر بر ثانیه یا کمتر می باشد.
اسپرینکلر اسپری کننده : اسپرینکلری که توانایی قابل قبولی در کنترل طیف گسترده ای از گروههای مختلف آتش سوزی ها را دارد.
سیستم های اسپرینکلر به طور کلی به چهار نوع متفاوت تقسیم میشوند:
الف) سیستم اسپرینکلر لوله تر
سیستم اسپرینکلر لوله تر، ساده ترین، رایج ترین، اقتصادی ترین سیستم در مقایسه با دیگر سیستم های اسپرینکلر می باشد وعلاوه بر موارد مذکور، هزینه تعمیرات و نگهداری این سیستم نیز بسیار پایین تر از سایر سیستم ها می باشد. به علت پر بودن لوله ها از آب، به محض باز شدن اسپرینکلر، آب تخلیه شده و زمان عکس العمل سیستم کاهش می یابد، به دلیل کمتر بودن تجهیزات در این سیستم، احتمال خرابی نیز کمتر شده و سیستم قابل اطمینان تر خواهد بود، به طورکلی اگر دمای محیط درسردترین شرایط بیشتر از 4 درجه سانتی گراد باشد، در اکثر موارد سیستم های تر به کار گرفته می شوند.
ب) سیستم اسپرینکلر لوله خشک
هنگامی که دمای هوای محیط کمتر از 4 درجه سانتی گراد و یا در شرایطی که نتوان دمای محیط را بیش از آن دما نگه داشت (مانند سردخانه ها) سیستم های اسپرینکلر خشک به کار گرفته می شوند. درون لوله ها از نیتروژن با هوای فشرده استفاده شده و آب در محیط گرم (بیش از 4 درجه سانتی گراد) قرار داده می شود. ضمناً استفاده از روش لوله کشی شبکه ای ( Gridded ) درسیستم های خشک مجاز نمی باشد. نسبت بین فشار هوا به فشار آب که به وسیله کارخانه سازنده شیرها تعیین میشود، کمک میکند تا شیرها در حالت نرمال بسته بمانند. اغلب در سیستم های خشک از اسپرینکلر های رو به بالا استفاده میشود تا از رسوب گرفتن اسپرینکلر در زمان تخلیه آب از لوله ها جلوگیری شود. در صورت استفاده از اسپرینکلر های آویزان، اسپرینکلر «خم رو به پایین» باید روی ( Return bend ) نصب شود.
ج) سیستم های پیش عملگر
در این سیستم از تجهیزات اعلام حریق بعنوان تجهیزات کمکی و مکمل استفاده می شود، در مکان هایی که احتمال تخریب توسط آب بر روی تجهیزات وجود داشته باشد، از این سیستم استفاده می شود.
د) سیستم های سیلابی
در این سیستم تمامی اسپرینکلرها باز (Open sprinkler) بوده و فرمان ورود آب به شبکه توسط سیستم اعلام حریق به شیر کنترل ارسال می شود.
تقسیم بندی اسپرینکلر بر اساس رنگ
رنگ نارنجی : ۵۷ درجه سانتی گراد
رنگ قرمز : ۶۸ درجه سانتی گراد
رنگ زرد : ۷۹ درجه سانتی گراد
رنگ سبز : ۹۳ درجه سانتی گراد
رنگ آبی : ۱۴۱ درجه سانتی گراد
رنگ بنفش : ۱۸۲ درجه سانتی گراد
نکات کلی مربوط به طراحی اسپرینکلر آتش نشانی
- 1- اسپرینکلر ها باید به گونه ای جانمایی شوند که مساحت تحت پوشش هر اسپرینکلر، از حداکثر مساحت قابل پوشش مجاز، بیشتر نشود.
- 2- در ساختمان ها به طور کلی باید اسپرینکلر هایی با کلاس دمای معمولی و متوسط به کار برده شوند. به جز موارد مندرج در بندهای 4-4-3- الی 4-4-6.
- 3- هنگامی که حداکثر دمای سقف از ℉100 (℃38) بیشتر می باشد، اسپرینکلرها با نرخ های دمایی مطابق با حداکثر دما های سقف جدول 4-4-6 باید استفاده شوند.
- 4- اسپرینکلر های نصب شده زیر نورگیر شیشه ای یا پلاستیکی که در معرض مستقیم اشعه خورشید می باشند باید از نوع دما متوسط باشند.
- 5- اسپرینکلر های نصب شده در فضای تهویه نشده و مخفی زیر سقف عایق نشده، یا شیروانی تهویه نشده، باید از نوع دما متوسط باشند.
- 6- کلاس دمایی اسپرینکلر باید با توجه به محل نصب، خطر و بار اشتعال مواد موجود در محل، انتخاب شود.
* در جدول زیر کلاس بندی دما و طبقه بندی رنگ مشخص شده است :
حداکثر فاصله اسپرینکلر ها
فواصل اسپرینکلر ها در فضای تعیین شده مطابق با ضوابط و قوانین نصب هر اسپرینکلر تعیین می شود. اسپرینکلر ها باید در فاصله نزدیکی از سقف قرار گیرند. برای سقف هایی با سازه غیر مسدود کننده، فاصله دفلکتور تا سقف بین 12-1 اینچ و برای سقف هایی با سازه مسدود کننده، اسپرینکلر ها در فاصله بین 6-1 اینچ زیر اعضای سازه نصب می شوند. در محیط های مسکونی، فواصل نصب اسپرینکلر ها در نزدیکی منابع حرارتی مطابق با جدول زیر تعیین می شوند :
اسپرینکلر های مورد استفاده در محیط های کم خطر باید مطابق با یکی از انواع زیر باشند:
- • مسکونی (Residential )
- • واکنش سریع (Quick Response )
در صورت افزایش مساحت هر طبقه از ساختمان به بیش از حداکثر مقادیر مجاز یک سیستم اسپرینکلر، باید تعداد زون های اسپرینکلر هر طبقه افزایش یافته و هر زون دارای رایزر مستقل و مربوط به خود باشد. رایزرها می توانند همگی به طور مشترک به پمپ اصلی تأمین آب آتش نشانی سیستم متصل شوند. حداکثر مساحت قابل پوشش هر سیستم اسپرینکلر در هر طبقه عبارت است از :
* پرخطر، (هیدرولیکی محاسبه شده)، (3700m2 (40000ft2
* محیط خطر معمولی، 4800m2 (52000ft2)
* محیط کم خطر، 4800m2 (52000ft2)
در مواردی که دیوار ها زاویه قائمه با یکدیگر ندارند باید علاوه بر رعایت قانون فاصله تا دیوار، حداکثر فاصله اسپرینکلر 75% بیشترین فاصله مجاز اسپرینکلر ها از یکدیگر باشد.
شیر سیامی آتش نشانی
شیر سیامی در واقع همان شیر های آتش نشانی دو قلو هستند، که در ابتدای ورودی ساختمان ها نصب می شود به منظور آبرسانی هنگام آتش سوزی به شبکه اطفا حریق خشک مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به نوع استفاده و محل استفاده سایز های شیر سیامی متفاوت است. اما جنس این نوع شیرها عمدتا از چدن است تا استحکام بالایی داشته باشد.
ضوابط جعبه های آتش نشانی (فایر باکس)
- 1- ابعاد جعبه باید به گونه ای باشد که کلیه تجهیزات و متعلقات لازم بطور مناسب داخل آن جانمایی شده و بین کلیه قسمت ها و متعلقات داخل جعبه (از قبیل کوپلینگ ها، شیرآلات، شیلنگ، قرقره و غیره) حداقل 2.5 سانتیمتر فاصله وجود داشته باشد. تمامی متعلقات باید به سهولت و بدون درگیری قابل استفاده باشند. حداقل ابعاد برای جعبه با قرقره و شیلنگ 3/4 به طول 20 متر، باید 65*75 سانتی متر باشد.
- 2- فاصله عمودی مرکز قرقره شیلنگ جعبه آتش نشانی تا کف تمام شده بنا باید 140 تا 160 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
- 3- حداقل ضخامت ورق بدنه جعبه های آتشنشانی می بایست 1 میلیمتر باشد و در صورت کاهش میزان ضخامت به کمتر از 1 میلی متر، جهت تائید مقاومت بدنه باید تست های عنوان شده در استاندارد بر روی آن صورت پذیرفته و عملکرد آن بررسی و به تأئید رسیده باشد.
- 4- قفل جعبه های آتشنشانی می بایست به صورت آسان بازشو بوده و فاقد هرگونه کلید باشد.
- 5- اتصال شیلنگ لاستیکی نیمه سخت به شیر انشعاب مربوطه، باید بصورت پرسی (پکیجی) و مقاوم در مورد نشتی آب بوده و هم سایز با شیلنگ انتخاب شود.
- 6- کلیه اتصالات شیلنگ آتش نشانی باید در برابر نشتی مقاوم باشد.
- 7- جعبه آتش نشانی حتی المقدور باید به رنگ قرمز باشد. در صورت استفاده از رنگ های دیگر، رنگ باید به گونه ای انتخاب شود که با رنگ دیوار پیرامون آن متفاوت بوده، به نحوی که به سادگی قابل تشخیص باشد.
- 8- پیشنهاد می شود در صورت نیاز به نصب خاموش کننده قابل حمل در مجاورت جعبه آتش نشانی، به منظور حفاظت از خاموش کننده، از جعبه های دو کابین دارای محل مخصوص نصب خاموش کننده استفاده شود.
ضوابط مخازن ذخیره آب آتش نشانی
1- مخزن ذخیره آب آتش نشانی میتواند از نوع فلزی یا پلی اتیلنی چندلایه بوده و محل قرارگیری آن بسته به شرایط محیطی می تواند متفاوت باشد. استفاده از منابع بتنی مدفون در زمین، بلامانع است.
2- اگر منابع ذخیره آب آتش نشانی در معرض عوامل جوی قرار داشته باشد، باید به شکل مناسب در برابر صدمات فیزیکی و یخزدگی محافظت گردد.
3- نصب مخزن ذخیره آب آتش نشانی روی بام، داخل موتورخانه، پمپ خانه و سایر قسمت های ساختمان به شرط رعایت اصول مهندسی مرتبط از قبیل قابلیت تحمل وزن توسط سازه در شرایط عادی و یا زلزله و حریق، بلامانع است. محل نصب
این منابع باید عاری از مواد قابل اشتعال بوده یا به گونه ای مناسب در برابر آتش محافظت گردد. همچنین باید تمهیدات مناسب، در سازه محل نصب مخزن در ساختمان لحاظ گردد.
4- استفاده از استخرها، منابع روباز و یا چاه به عنوان تنها مخزن ذخیره آب آتش نشانی مجاز نمی باشد.
5- به منظور بررسی وضعیت مخزن، آگاهی از میزان ذخیره آب و انجام تعمیرات مخزن، باید یک دریچه آدم رو با ابعاد مناسب روی بدنه مخزن ایجاد شده و به راحتی قابل دسترس باشد.
6- دریچه آدمروی مخزن باید در زمان بسته بودن کاملاً هوابند بوده و در برابر نفوذ مواد آلوده، حشرات و کرم ها کاملاً حفاظت شود.
7- تمهیدات مناسب جهت پایش میزان آب مخزن، باید در نظر گرفته شده و در صورت کاهش سطح آب مخزن به کمتر از حد مجاز و مورد نیاز سیستم آتش نشانی، سیگنال خطا به سیستم اعلام حریق ارسال شود.
8- مخزن باید در پایین ترین نقطه، لوله تخلیه آب داشته باشد. این لوله باید به گونه ای باشد که با باز کردن شیر آب بتوان کل آب مخزن را تخلیه نمود. انتهای لوله تخلیه باید دست کم 15 سانتی متر بالاتر و دورتر از کفشوی یا هر نقطه تخلیه دیگر
باشد. انتهای لوله تخلیه نباید قابل اتصال به شیلنگ بوده و باید با توری مقاوم در برابر خوردگی محافظت شود.
9- استفاده از مخزن مشترک جهت تأمین آب بهداشتی و آب آتش نشانی ساختمان، مجاز است. در این شرایط باید حجم موردنیاز هر دو مخزن محاسبه شده و باهم جمع شود.
10- در اجرای مخزن ذخیره مشترک، کلیه نکات مربوط به مخازن آب بهداشتی مندرج در مباحث چهاردهم و شانزدهم مقررات ملی ساختمان باید رعایت گردد.
11- انشعاب ورودی مخزن باید مجهز به شیر شناور مکانیکی باشد. به کارگیری شیر های برقی، کنترل کننده سطح آب (Level Control) و غیره که امکان خرابی یا عملکرد نامناسب آنها وجود دارد جهت کنترل پر شدن مخزن، مجاز نیست.
12- کلیه اتصالات و انشعاباتی که ممکن است منجر به ورود احتمالی آلودگی شبکه آب آتش نشانی به داخل مخزن مشترک شود، باید مجهز به شیر یکطرفه دوتایی باشد.
13- جهت حفظ کارایی و راندمان پمپ آب آتش نشانی، لوله مکش از مخزن باید به گونه ای طراحی و اجرا شود که در قسمت داخلی مخزن دارای مکانیزم ضد گردابه ای بوده و از پدید آمدن گردابه (مغشوش شدن جریان) جلوگیری به عمل آید.
14- حجم مخزن آب آتش نشانی باید به گونه ای انتخاب شود که دبی آب موردنیاز سیستم اطفای حریق آبی ساختمان را مطابق بند 6-1-2 تا زمان رسیدن نیروهای آتش نشانی، تأمین نماید.
15- در صورت اخذ انشعاب کمکی مخصوص تأمین آب آتش نشانی از سازمان آب و فاضلاب تهران، میتوان بسته به سایز انشعاب اخذشده، حجم مخزن را کاهش داد.
حداقل حجم مخزن ذخیره آب، باید مطابق با جداول زیر باشد. مقادیر مذکور در جداولی که در ادامه آورده شده به تفکیک منطقه شهرداری ساختمان موردنظر سایز انشعاب کمکی آتشنشانی، نوع اسپرینکلر مصرفی، گروه ساختمان و نیز گروه خطر تصرف محاسبه شده است.
ظرفیت مخزن ذخیره آب آتش نشانی شامل دو جدول به شرح زیر است :
سیستم اعلام حریق مورد تایید آتش نشانی چیست ؟
همه ساختمان های 5 طبقه و همچنین بالاتر جهت اجرای کامل موارد ایمنی نیاز به نصب و اجرای سیستم های اعلام حریق در ساختمان دارند و در صورتی موفق به دریافت پایان کار می شوند که کلیه موارد ایمنی به طور کامل اجرا شود. نصب و اجرای سیستم های اعلام حریق می بایست توسط شرکت های مورد تایید سازمان آتش نشانی انجام شود، مجریان نیز می بایست از تجهیزات مورد تایید سازمان آتش نشانی استفاده نمایند.
چه پروژه هایی که از طرف سازمان آتش نشانی ملزم به دریافت تاییدیه میگردند؟
طبق مقررات شهرسازی شهر تهران، ساختمان هایی که ارتفاع آنها بیشتر از 23 متر از کف خیابان تا کف آخرین طبقه باشد یا ساختمان های تجاری ، اداری و … که بار حریق وسیع دارند باید جهت دریافت پایان کار ساختمان خود از شهرداری، گواهینامه تاییدیه ایمنی آتش نشانی تهران را کسب نمایند. این گواهی شامل رعایت نمودن ضوابط ایمنی، معماری، اعلام حریق، اطفاء حریق می باشد، که جهت اخذ پایان کار رعایت نمودن این ضوابط الزامی می باشد. در نهایت در صورت رعایت نمودن همه ضوابط پروژه توسط کارشناس بازرسی سازمان آتش نشانی تایید شده و نسبت به صدور تاییدیه اقدام می گردد.
فرم تاییدیه آتش نشانی
فرم تاییدیه آتش نشانی جهت اخذ تاییدیه از سوی سازمان آتش نشانی مورد نیاز است که از طرف شرکت های مشاور صادر میگردد.
مراحل قرارداد و مدارک مورد نیازجهت عقد قرارداد با شرکت های مشاور
اجرای دستورالعمل پروژه ها و تمامی مراحل کار توسط سامانه بازرسی و کنترل خدمات ایمنی بین شرکت های مشاور با سازمان آتش نشانی انجام می گیرد.
- 1- مراجعه مالک با کلیه مدارک ذیل به شرکت های مجری
- 1-1- اصل و کپی سند مالکیت
- 1-2- اصل و کپی کارت ملی
- 1-3- نقشه های فاز 1
- 1-4- فیش پرداخت عوارض
- 2- تنظیم قرارداد مشاوره با شرکت مجری
- 3- دریافت فرم تعیین شرکت مجری ممهور به مهر و امضاء مدیر عامل شرکت
- 4- حتمأ باید در فرم تعیین شرکت مجری طبق دستورالعمل، فعالیت شرکت در خصوص آن پرونده توسط شرکت علامت گذاری شود.
- 5- بعد از دریافت فرم، مالک به دفتر خدمات مراجعه نموده و با ثبت فرم مذکور، شرکت مشاور خود را مشخص نموده و اعلام می نماید، در نتیجه دسترسی شرکت بر روی پرونده باز خواهد شد و کارها مطابق روال قانونی انجام می گردد.
- 6- بعد از انجام این فرایند شرکت مشاور مکلف و متعهد است اجراء کار پروژه را مطابق با مقررات پیش برده و در زمانهای معین گزارش کار را به سازمان ارائه نماید.
*نکته1 : شرکت هایی مجاز به این فرایند هستند که در لیست شرکت های صلاحیت شده سازمان آتش نشانی، ایمنی در معماری ، سیستم های کشف اعلام حریق ، سیستم های اطفاء حریق ، سیستم های تهویه و اگزاست فن برای آنها تایید شده باشد. سایر شرکت ها فعالیت آنها فقط برای پوشش اسکلت فلزی و برخی فقط سیستم های تهویه و اگزاست مجاز گردیده که حوزه فعالیت آنها در همان مورد است.
*نکته 2 : مالکین محترم در انتخاب شرکت مشاور از طریق لیست سازمان آتش نشانی حتمأ این موارد را در نظر داشته باشند که شرکتی که عقد قرارداد می نمایند حتمأ در دسترسی به 4 گزینه بالا از طرف سازمان مجاز شده باشد.
در مرحله بعد فرم تایید ایمنی آتش نشانی از طرف سازمان آتش نشانی به شهرداری ارسال می شود و که با تکمیل شدن تمام فرآیندها و بازدید سازمان آتش نشانی از پروژه، چک لیست و فرم تهیه، توسط کارشناس سازمان مورد تایید قرار میگیرد و فرم نهایی ممهور به امضاء ریاست محترم پیشگیری به شهرداری ارسال و شهرداری پایان کار را صادر می نمایند.
همچنین این نکته فراموش نشود که ارسال این فرم توسط سیستم اتوماسیون سازمان آتش نشانی به شهرداری ارسال می گردد و دریافت این فرم به صورت دستی که تسلیم مالک گردد مجاز نمی باشد و در تمام فرایندها و بازدید های مدیریتی فقط شماره اتوماسیون این فرم به مالک ارائه می گردد که با دریافت این شماره اتوماسیون مالک مطمئن می شود مراحل تایید سازمان آتش نشانی به پایان رسیده و بعد از 48 ساعت اصل فرم پیرو همان شماره به شهرداری ارسال می گردد، سپس به شهرداری مراجعه و ادامه مراحل اداری را تا مرحله دریافت برگ پایان کار و گواهی بهره برداری از ساختمان را دریافت می نماید.
نتیجه گیری :
در نهایت باید گفت با توجه مطالبی که خدمتتان عرض شد و ارزش بالای موضوع رعایت ایمنی ، وجود یک مشاور آتش نشانی آشنا به مقررات جدید ایمنی آتش نشانی ، جهت اجرای صحیح سیستم های آتش نشانی و جهت اخذ تاییدیه آتش نشانی ساختمان کاملا ضروری است. تیم ریکو با داشتن کارشناسان و مهندسین باتجربه آماده است به عنوان شرکت مشاور آتش نشانی ارائه مشاوره های تخصصی در این زمینه و با پیگیری های مستمر جهت پیشبرد سریع تر پرونده ها در سازمان آتش نشانی ، با کمترین هزینه و زمان تدابیر لازم را به کارفرما منتقل نماید ، در نهایت کارفرما با رعایت موارد مشاوره، موفق به اخذ تاییدیه آتش نشانی خواهد شد .